wat vooraf ging

Wat vooraf ging:

Het klooster aan de Hoogstraat werd in 1883 gebouwd dankzij veel inzet van de Gestelse bevolking. Op hun verzoek kwamen op 15 oktober 1884 zes zusters uit Schijndel (Zusters van Liefde) naar Eindhoven om in te gaan op hun noden: onderwijs en zorg voor hun ouden van dagen.

In 1980 vertrekt de zustercommuniteit van de zusters. De stichting Emmaus huurt dan al een groot deel van het gebouw.

In 1983 gaan vier zusters het grotendeels lege gebouw bewonen op zoek naar een nieuwe bestemming. Zij zijn ervan overtuigd, dat er ook in deze tijd genoeg bezielde mensen zijn, die zich willen inzetten voor anderen. En zo is het gegaan.

Om de toekomst te garanderen wordt op 18 maart 2004 voor het beheer van het pand stichting ‘De Hoogstrater’ opgericht en op dezelfde dag ook de Vereniging ‘Hoogstraatgemeenschap’ om als leefgroep samen met andere betrokken mensen alles wat er gegroeid is te bewaren en verder te ontwikkelen.

33 jaar lang hebben de zusters met hart en ziel zich op deze plek ingezet voor mensen, met name voor hen bij wie hun hart lag: de vluchtelingen. Na een voorbereiding van anderhalf jaar hebben zij, samen met het echtpaar van de Ven, hun gemeenschap overgedragen aan nieuwe leden.

Op 11 februari 2017 vond de officiële overdracht plaats. Zr. Bets sloot dit af met een ritueel: Vandaag nemen we afscheid als leden van de Hoogstraatgemeenschap. We hebben hier de paaskaars brandend voor ons staan; het symbool van overwonnen leven. Het goede leven dat wij gegeven én ontvangen hebben, willen we nu symbolisch doorgeven aan de leden van de nieuwe Hoogstraatgemeenschap: Annelies, Cora, Erik, Paul, Rard en Luus. We ontsteken deze nieuwe kaars aan onze paaskaars en we willen deze brandend overhandigen aan jullie, de nieuwe bewoners, met de vurige wens en in groot vertrouwen, dat jullie het nieuwe leven als Hoogstraatgemeenschap mogen geven en ontvangen zoals wij het mochten ervaren. Moge het licht van de brandende kaars jullie inspireren om plaats te blijven geven aan mensen, zodat zij waardig leven mogen.” 

http://www.grooteindhoven.nl/nieuws/algemeen/81686/afscheid-maakt-een-nieuw-begin-