Nieuws uit Venezuela

De situatie in gevangenissen in Venezuela is onmenselijk, dat hoorden we recent van onze Shelter City gast, jurist en human rights activist Wiecsza, toen ze eerder dit jaar een aantal maanden bij ons in Eindhoven logeerde en die nu weer in Venezuela aan het werk is.

Ze vertelde ons dat mensen vaak in de gevangenis terecht komen simpelweg omdat ze kritiek uitten op de regering (of omdat ze daarvan beschuldigd werden) en ook zitten ze honderden kilometers van huis vast. In een Venezolaanse gevangenis moeten gevangenen zelf voor eten en medicijnen zorgen dus is het een ramp om geen familie of vrienden nabij te hebben die dat kunnen regelen, en medicijnen zijn voor gewone mensen niet te betalen.

Toen ze terug ging naar Venezuela hebben we Wiecza wat geld meegegeven voor haar organisatie, het Network of Relatives of Prisoners, en we waren blij te horen dat ze hiermee tien moeders en vrouwen van gevangen heeft kunnen helpen. Zij stuurde ook de namen door, wat mij ontroerde. We worden momenteel zo overspoeld met getallen in het nieuws maar dit zijn echte mensen, Carmen, Maria, Edith, die zich zorgen maken over mensen die ze liefhebben.

johannes