Workshop Gastvrijheid

Op het Symposium van de Vereniging van Religieuze Gemeenschappen op de Wittenberg in Zeist verzorgde de Hoogstraatgemeenschap een workshop. Samen met de pastorale gemeenschap Bethanië uit Amerongen gaven we een voorzet over wat het voor ons betekent om gastvrij te zijn. Een fijne uitwisseling volgde hierop.

De dag stond in het teken van elkaar bemoedigen in het inhoud geven aan leefgemeenschappen. In de middag lieten diverse sprekers van zich horen waaronder Anna Blomgren-van Veelen die onderzoek heeft gedaan onder religieuze leefgemeenschappen in opdracht van de Vereniging. Haar rapport is hier te lezen. Na de avondmaaltijd waren er negen workshops met onderwerpen zoals samenleven, gastvrijheid, gemeenschap en individu en het beheer van vastgoed. Het was een inspirerende dag en vol goede moed gingen we weer naar huis.

De teksten van Erik en Johannes die zij in de workshop hebben voorgelezen kun je hier vinden.

Nieuws uit Venezuela

De situatie in gevangenissen in Venezuela is onmenselijk, dat hoorden we recent van onze Shelter City gast, jurist en human rights activist Wiecsza, toen ze eerder dit jaar een aantal maanden bij ons in Eindhoven logeerde en die nu weer in Venezuela aan het werk is.

Ze vertelde ons dat mensen vaak in de gevangenis terecht komen simpelweg omdat ze kritiek uitten op de regering (of omdat ze daarvan beschuldigd werden) en ook zitten ze honderden kilometers van huis vast. In een Venezolaanse gevangenis moeten gevangenen zelf voor eten en medicijnen zorgen dus is het een ramp om geen familie of vrienden nabij te hebben die dat kunnen regelen, en medicijnen zijn voor gewone mensen niet te betalen.

Toen ze terug ging naar Venezuela hebben we Wiecza wat geld meegegeven voor haar organisatie, het Network of Relatives of Prisoners, en we waren blij te horen dat ze hiermee tien moeders en vrouwen van gevangen heeft kunnen helpen. Zij stuurde ook de namen door, wat mij ontroerde. We worden momenteel zo overspoeld met getallen in het nieuws maar dit zijn echte mensen, Carmen, Maria, Edith, die zich zorgen maken over mensen die ze liefhebben.

johannes

TUIN EN TAART op 18 september

Altijd willen weten wat zich achter deze muren verbergt?

Nieuwsgierig naar de mensen van de Hoogstraatgemeenschap? Wie zijn ze en wat bezielt ze? Zin om elkaar te ontmoeten?

Dan is nu dé gelegenheid.

De Hoogstraatgemeenschap nodigt je uit op deze bijzondere zondag, de dag van de bevrijding van Eindhoven.

Tussen 15:00 uur en 18:00 uur ben je welkom in de binnentuin op de Hoogstraat 301A.

Voor mooie ontmoetingen, onder het genot van koffie, thee en zelfgebakken cake. Daarnaast in alle vrijheid over het thema ‘vrijheid’ mijmeren. Met een muzikale omlijsting door Hamid Akbar en een gedicht over vrijheid door Moaz Shanshia.

Welkom!

PS Donaties voor onze gasten zijn welkom.

Boekenkast

Voor de voorbijgangers, vakantiegangers en zinzoekers. De Hoogstraatgemeenschap heeft nu ook een eigen weggeef-boekenkast. Het netwerk in de wijk waar je verrast mag worden door het (on)bekende is verder uitgebreid door ons bescheiden boekenkastje. Zichtbaar vanaf de opritlaan, gemaakt van restmateriaal en gevuld met van alles wat. Er wordt al goed gebruik van gemaakt. Dus loop er gerust even naar toe. En bovendien, rust even uit in de schaduw van de grote ‘Theofrida’ beuk.

Heb je ook zin om met ons te lezen? Meld je dan aan voor onze Zin in het Alledaagse leesgroep! Elke zes weken op een zondagmiddag.

Een (tijdelijk) veilig thuis

Afgelopen drie maanden mocht de Hoogstraatgemeenschap de eerste Shelter City gast van Eindhoven een tijdelijk veilig thuis bieden. De juriste Wiezca Santos Matiz is actief in het grensgebied van Venezuela en Colombia voor o.a. boeren die zonder enige vorm van proces worden opgepakt door de regering. In Eindhoven mocht ze even uit de hectiek en onveilige situatie treden. Het was voor een ieder een bijzondere ervaring. Afgelopen woensdag begon ze de lange reis naar huis.

Leesgroep Zondag 8 mei 2022

Het is bijzonder zeldzaam dat je zo’n mooi en openhartig gesprek met een groep mensen mag meemaken als gistermiddag.

Misschien was het omdat dit de derde keer was dat onze Leesgroep Zin in het Alledaagse bijeen kwam en we elkaar beter kennen of ook omdat we met een kleine groep samen waren. Vanwege moederdag en het mooie zomerse weer hadden een zestal mensen verstek laten gaan. Natuurlijk kan dat en mag dat. Het leven zelf hoort soms de voorkeur te krijgen over het praten erover! Maar aan het begin dacht ik toch vooral aan de mensen die er niet bij waren en die de laatste keer allemaal een belangrijke bijdrage aan het gesprek hadden geleverd. Echter toen het begon gingen we vrijwel meteen de diepte in en deelden we ontroerende en aangrijpende verhalen met elkaar die onze levens zin geven, of waardoor we (weer) zin in het leven kregen, of hebben ontdekt.

Als het een beetje meezit (en tegenzit met het weer!) hoop ik dat de anderen er ook weer bij zullen zijn volgende keer (26 juni) maar deze inspirerende middag zal ik niet snel vergeten.

Dank je wel Annelies, Monique, Anneke, Irone, Peter en Kees.

johannes

PS Wilt u ook meedoen met de Leesgroep Zin in het Alledaagse neemt u dan contact op. We hebben we nog een plekje vrij.

Leesgroep Zondag 6 maart 2022

Dankzij corona had het even geduurd maar de leesgroep is afgelopen zondag weer bijeengekomen.

Dit keer ging het over de tweestrijd van zekerheid en vrijheid. Gaat zin over verlangen? je hart volgen ondanks je onzekerheden? Of is het ja zeggen tegen een uitdaging, iets dat op je pad komt? Is zin een luxe? Kun je alleen nadenken over zin, en zin ervaren, als je een dak boven je hoofd hebt en genoeg te eten?
Het thema dat steeds terug lijkt te komen heeft te maken met verbintenis. Zin is weerklank, zei iemand. Dat vond ik mooi. Het idee dat zin woorden overstijgt, iemand maakt een geluid, en iets of iemand antwoordt — maar je kunt ook gehoor geven aan jezelf, en je eigen weerklank zijn.

johannes

Groen licht

Vandaag, 10 december, is het de Dag van de Mensenrechten.

Mensen op de vlucht worden aan de Europese grens steeds vaker tegengehouden, mishandeld, opgejaagd, in gammele bootjes terug de zee op gestuurd of bewust met harde hand teruggeduwd uit grondgebied van de EU. Dit alles gebeurt om hen de mogelijkheid te ontnemen gebruik te maken van hun recht asiel aan te vragen in Europa.

In Polen hangen bewoners langs de grens een groen licht aan hun huis als teken dat migranten in nood daar terecht kunnen voor hulp. Sommigen van hen durven het groene licht niet meer aan te doen uit angst voor repercussies door Poolse autoriteiten.

De Vereniging van Asieladvocaten (VAJN) roept mensen op om op deze dag hun woning of gebouw groen te laten kleuren. Want mensenrechten gelden altijd en overal, en moeten door lidstaten van de EU gerespecteerd worden.

Als Hoogstraatgemeenschap willen wij graag aan deze oproep gehoor geven. Wij kleuren groen vanavond!

Advent

Vandaag begint de Advent. Een reis van donker naar licht.
Een tijd van wachten, verwachten, waken.
We hopen een licht te mogen zijn op het pad van hen
Die geen uitzicht hebben, die het wachten moe zijn.
Een klein bescheiden lichtje, een lichtje met hoop.
Die weg gaan we.
Die reis maken we.
Samen.

 

Keigoed stuk in Vrij Nederland over ongedocumenteerde vluchtelingen, met uitgebreid aandacht voor het werk van onze buren in het klooster, Vluchtelingen in de Knel.

Stuit je op de paywall? Klik dan hier.