Dag en nacht van de vluchteling

De Nacht van de vluchteling was op 15 en 16 juni. Annelies liep de 40 km van Utrecht naar Amersfoort. Het was weer bijzonder om deze nacht te lopen, samen met ruim 500 andere mensen. Het doel: even in de schoen te staan van een vluchteling, te ervaren hoe het is om te lopen in de nacht, niet weten hoe lang, hoe ver, waar naartoe. Zeer de moeite waard! En natuurlijk: geld ophalen voor de Stichting Vluchteling. Ook dit jaar is er weer een recordbedrag opgehaald van ruim 1,5 miljoen euro! Geld dat besteed wordt aan mensen in oorlogsgebieden.

Op 16 juni was het Kringzondag en Paul en Cora hadden deze ochtend voorbereid met als thema: ‘In hoeverre zijn wij soms ook een vluchteling?’ De vraag komt dicht op je huid. Wanneer vertonen wij vluchtgedrag en hoe ziet dat eruit? Een mooie ochtend was het.

Op 20 juni was het de Dag van de Vluchteling. In het van Abbemuseum was een fototentoonstelling te zien van cliënten van Vluchtelingen in de Knel. Zij hadden het verhaal van hun leven in beeld gebracht en vertelden daarover. Het was een indrukwekkende dag. Een impressie van zr. Bets:
Dag van de vluchteling in het Van Abbemuseum.
De werksalon van het museum stroomde vol; onverwacht, maar waar! Fantastisch.
Stralende blij kijkende mensen van Vluchtelingen in de Knel en medewerkers van het Van Abbemuseum; dit hadden ze niet verwacht. “Kunst is voor iedereen”, ook voor de ongedocumenteerde vluchteling. Dat bleek na een kleine ceremonie bij het binnengaan van de tentoonstelling 
(ON)gezien; een uiting van hoe een vluchteling zich voelt in allerlei situaties; indrukwekkend.